Bas Kreuger over de New Guinea Air War Expedition 2018

In deze berichten stellen wij telkens een andere spreker van het congres voor. Bas Kreuger, luchtvaarthistoricus, zal op 25 mei de achtergronden belichten van de komende expeditie op Nieuw Guinea.

Tussen de eerste Japanse aanvallen in het voorjaar van 1942 en het einde van de oorlog in augustus 1945 zijn boven Nieuw Guinea duizenden vliegtuigen neergestort, neergeschoten, verdwenen, gedumpt of achtergelaten bij gebrek aan reserveonderdelen. Honderden daarvan zijn Geallieerde vliegtuigen waarvan het verlies redelijk goed gedocumenteerd is. Vele, vele honderden zijn Japanse toestellen waarvan nauwelijks of geen documenten zijn.

In de onherbergzame gebieden op het ontoegankelijke eiland liggen zij te wachten op ontdekking, soms nog met de bemanning in of naast het toestel. Bemanningen die een oorlogsgraf verdienen, van welke partij zij ook deel uitmaakten. De zoektocht naar deze toestellen, de bemanningen en de vliegvelden waarvan zij opereerden, is het doel van de New Guinea Air War Expedition 2018.

https://www.airwarnewguinea.com/

P-38 in moeras Nieuw Guinea (foto: Max Ammers).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s