Geslaagde tweede editie

Sprekers_

We kijken tevreden terug op een geslaagde tweede editie van Strijdigheden, dankzij de keynote van Monique Brinks en alle sprekers (zie foto), en natuurlijk de deelnemers, catering, de gastvrijheid van Saxion en onze vrijwilligers die de meeste foto’s maakten! (foto’s  Danae Evers, Rieke Menting en Sifra Verheijden)

Waardevolle tweede editie congres Strijdigheden

Op vrijdag 25 mei vond op hogeschool Saxion de tweede editie plaats van congres Strijdigheden, het jaarlijkse Nederlandse congres over conflictarcheologie. De belangstelling voor het onderwerp neemt, gezien het stijgende aantal congresbezoekers, toe. Het congres groeit uit tot een contactdag voor alle betrokken partijen. Het bestuur kijkt terug op een waardevolle en geslaagde dag.

Eerste uitkomsten

De Stichting ACOO hecht veel waarde aan het oppakken en delen van signalen uit de praktijk. Succesvolle elementen van vorig jaar, zoals ruime tijdsblokken voor plenaire discussie, zijn daarom gebleven. Zo werd duidelijk waarover in het hele werkveld consensus bestaat, maar ook waarover nog onduidelijkheden zijn, zoals: wat is de rol van de RCE, of: hoe steekt de regelgeving rond berging van vliegtuigwrakken in elkaar en welke dilemma’s kom je tegen in de archeologie van een recent en nog zeer traumatisch conflict en wat is de implicatie daarvan voor oudere conflicten?

Dit jaar was een aantal zaken anders dan bij de vorige editie. Zo lag de focus niet meer uitsluitend op WOII. En het programma werd nog maar voor een derde door het bestuur ingevuld. Twee derde werd via een call for papers in twee andere thema’s ondergebracht. De congresbundel werd uitgebreid met artikelen van niet-sprekers en tenslotte werd bijdrage voor de sprekers dit jaar omgezet een symbolisch bedankje en een substantiële donatie aan War Child.

Uit de eerste sessie Van wie is het slagveld? kwam bij de presentatie van keynote-speaker Monique Brinks de bewustwording van het leed, dat oorlog en conflict nu eenmaal in zich dragen, sterk naar voren. Het gaf deze editie van het congres een duidelijk moreel ijkpunt mee en zorgde dat de maatschappelijke betekenis van onderzoek naar meer recente conflicten meer contour kreeg.

In de tweede sessie De Napoleontische tijd werden de eerste resultaten gepresenteerd van het archeologisch onderzoek in Austerlitz. Samen met de presentatie van onderzoeken van de veldslagen in Noord-Holland in 1799 maakte deze sessie duidelijk welke potentie onderzoek naar deze periode heeft.

In de derde sessie Over de grens kwamen inspirerende voorbeelden aan bod van buitenlandse collega’s en/of onderzoek dat in het buitenland is of wordt uitgevoerd. De morele aspecten uit de eerste sessie kwamen hier weer in terug.

Op de hoogte blijven?

Wil je als eerste op de hoogte zijn van Strijdigheden 3 in 2019, om je aan te melden als spreker, auteur van een artikel of als congresbezoeker? Geef je mailadres dan door via strijdigheden@gmail.com.

Hier vind je enkele foto’s van deze dag. Volg ons ook op Facebook en Twitter

***

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s