Keynote dagprogramma: Ruurd Kok

Keynote speaker voor het dagprogramma is Ruurd Kok, archeoloog van de Tweede Wereldoorlog van het eerste uur wat betreft Nederland en voormalig bestuurslid van Stichting ACOO.

Er is geen regio waar het herdenken zo sterk leeft als de omgeving van Arnhem. Terwijl de herdenkingen uitgroeien tot massale publieksevenementen met militair vertoon, keren nabestaanden jaarlijks terug op bedevaart naar de plekken waar hun dierbaren hebben gevochten of zijn gesneuveld. Bij oorlogsmonumenten laten zij vaak persoonlijke boodschappen achter die een geheel eigen verhaal toevoegen aan dat van het gedenkteken en de plek soms zelfs een nieuwe betekenis geven.

Archeoloog Ruurd Kok raakte in de loop der jaren steeds meer gefascineerd door de vele oorlogsmonumenten in de regio en vooral door de persoonlijke boodschappen en foto’s die er worden achtergelaten.

Ruurd_Kok_klein
Ruurd Kok

Ruurd Kok (Amsterdam, 1969) heeft een bijzondere band met Arnhem, de stad waar zijn moeder als 12-jarig meisje de Slag om Arnhem meemaakte. Hij studeerde prehistorie en archeologie in Leiden en werkte achtereenvolgens als gemeentelijk archeoloog in Gouda, als provinciaal archeoloog in Utrecht en als senior-beleidsadviseur bij RAAP Archeologisch Adviesbureau in Leiden. Hij heeft zich ontwikkeld tot specialist op het gebied van archeologisch onderzoek naar resten uit de Tweede Wereldoorlog.

Sinds 2019 is hij werkzaam als archeologiedocent bij Saxion Hogeschool in Deventer. Daarnaast schrijft hij als freelance-journalist en werkt hij aan een boek over oorlogsmonumenten en herdenkingscultuur in Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s