Congres Strijdigheden 3 focust op 75 jaar Market Garden

 

De bijna 100 deelnemers en de organisatie van Strijdigheden 3 kijken terug op een geslaagde en bijzondere versie van het jaarlijkse congres, dat vanwege de viering van 75 jaar Operatie Market Garden,  plaatsvond in de gemeente Arnhem op 12 september. De opzet van de dag bestond wederom uitsluitend uit plenaire sessies, wat de kans om van gedachten te wisselen met de deelnemers maximaal maakte.Het congres werd georganisseerd met in samenwerking met de gemeente Arnhem en met steun van de Provincie Gelderland.

Foto: Alle sprekers en organisatoren van Stijdigheden III  (door Jan van Dalen)

Dagprogramma

Na de officiële opening door bestuurslid Warmerdam en welkom door dhr. Paping (wijkwethouder Schuytgraaf) nam keynote-speaker Ruurd Kok het publiek mee op zijn zoektocht naar de betekenis van monumenten, naar de mens achter de dingen. Hij belichtte de algemene en grotere monumenten maar ook de kleine en -dikwijls uiterst persoonlijke- herdenkingskruisen, -kransen, foto’s en verhalen. Ze blijken bij nader onderzoek symbool te staan voor relaties tussen mensen, soms uit dezelfde tijd, maar ook door de tijd heen en zelfs over enorme afstanden. Oorlogsmonumenten verenigen materieel én immaterieel erfgoed (oude en nieuwe tradities).

3_JVD22603-20190912
Koffiepauze met historische boekenverkoop door Onno de Meer (foto J. van Dalen).

Het eerste sessieblok belichtte vervolgens diverse archeologische en historische invalshoeken op  de slag om Arnhem, met aandacht voor problematiek in de praktijk (illegaal graven / gebruik van een detector) en handhaving daarop. Er was ook aandacht voor het feit dat conflictarcheologie  in de afgelopen jaren gelukkig steeds meer vanaf de tekentafel een vaste plaats krijgt binnen de archeologie.

Het tweede sessieblok richtte de blik op het zuiden van het land. Naast de veldslagen waar we vaak wel bekend mee zijn, is deze regio ook gebruikt als oefengebied. Complete landschappen werden ingericht om te oefenen met bombarderen en schieten. Ook kwamen het onderzoek in gedetailleerde papieren archieven in het buitenland aan bod, waar het vaak de kunst is met een combinatie van bronnen nieuwe informatie te vinden. Met naam en toenaam is terug te vinden wie waar op welk moment was en ook welke lading meegenomen werd. Deze gegevens zijn niet alleen vanuit historisch oogpunt van belang, maar ook vanwege het veiligheidsaspect dat werd benadrukt door een derde spreker uit de explosievenopsporing.

1_JVD22865-20190912
De zaal bij Rozet zat vol. Aan het woord Bas van Wiggen. (foto J. van Dalen).

In de derde sessie van de dag ging met drie lezingen in op een Vlaams perspectief op de slagvelden van Mei 1940, een zeer welkome internationale aanvulling op het programma van bovendien de enige vrouwelijke spreker op het congres. Ook werd er ingegaan op militair erfgoed vanuit een historische geografisch perspectief en de ontwikkelingen van recent onderzoek in Kamp Amersfoort.

Avondprogramma: Hans Goedkoop over de impact van de oorlog

Dit jaar was er voor het eerst een avondprogramma voor breed publiek, dat plaatsvond in de Eusebiuskerk. Hans Goedkoop (historicus en presentator van Andere Tijden) gaf zijn visie op herdenken door de tijd heen en stond stil bij de veranderende vorm daarvan. Hij daagde na zijn lezing de deelnemers uit om aan te geven wat archeologie kan toevoegen aan de herdenking van de Tweede Wereldoorlogen nam een voorzet door die rol pessimistisch in te schatten; de herdenking aan de oorlog levend houden is kansloos. Uit de gepassioneerde discussie bleek dat dit onderwerp de mensen na aan het hart ligt. De dag werd besloten met de overhandiging van rapportageserie Van Woerd tot Wereldoorlog aan wethouder Paping.

Volgend jaar wordt congres Strijdigheden gehouden in Castricum bij het Huis van Hilde op 8 mei 2020!

Congresbundel bestellen

De congresbundel is na te bestellen voor € 15,00 p/stuk. Stuur daarvoor een mail met uw adresgegevens en het aantal gewenste bundels naar Arjen Bosman, military.legacy@gmail.com. U ontvangt in de bestelbevestiging de instructies voor het betalen.

 

Een gedachte over “Congres Strijdigheden 3 focust op 75 jaar Market Garden

 1. Een leerzame dag, waarin de sprekers aan de hand van de juiste onderwerpen hun teleurstellingen en successen goed wisten toe te lichten.
  Uit de antwoorden van diverse vragen spreekt de verbondenheid en de ambitie onderling, om conflictarcheologie als een serieus onderdeel in de huidige geschiedenis te zien en wat al zichtbaar heeft geleid tot herinneren, erkennen en herkennen.

  De heer Hans Goedkoop gaf een perfecte analyse van fases van beleving en verwerking van de tweede wereldoorlog tot heden weer, van de Nederlandse tijdgetuigen en de generaties nadien.
  Tijdens het debat kreeg ikzelf de indruk, dat de toenemende actieve belangstelling en het maatschappelijke belang van conflictarcheologie, werd onderschat door zijn persoonlijke zorg naar de dag van morgen.
  Een te groot contrast voor in een dergelijk debat; het voelde als appels met peren vergelijken.
  Met welk woord en met welk gewicht kan de conflictarcheoloog überhaupt sceptici bereiken?

  Ik hef mijn glas en opdat men elkaar weer ontmoet voorbij zijn dag van morgen 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s