Over de sprekers

Arjen Bosman (Military Legacy), A for Apple; het verhaal van de neergeschoten Dambuster

Arjen Bosman

De achtergrond van het verhaal is een internationaal bekende actie tijdens WOII. De Britten vielen in mei 1943 met aangepaste bommenwerpers en speciaal voor het doel ontwikkelde afwerpmunitie drie Duitse stuwdammen aan. De actie was vanuit geallieerde optiek grotendeels succesvol, maar kende ook gevoelige verliezen. Ter hoogte van Castricum wordt één van de bommenwerpers geraakt door luchtafweergeschut bij IJmuiden. Het toestel stort in de branding, waarbij de hele bemanning omkomt.

Historische en archeologische informatie worden in de lezing gecombineerd tot een verhaal met een opmerkelijk zijspoor. Het archeologische deel van het verhaal is vooral gebaseerd op werk van hobbyzoekers en maakt daarmee ook een discussie los over de vraag in hoeverre je je als wetenschapper hiermee mag inlaten.

Ivar Schute (RAAP), Een massagraf in Bergen-Belsen

Ivar Schute

In concentratiekamp Bergen-Belsen zijn in de Tweede Wereldoorlog meer dan 70.000 mensen bezweken. Toen de geallieerden het kamp bevrijdden troffen ze onbeschrijfelijke toestanden aan. Er heerste tyfus, vele duizenden lijken lagen op hopen verspreid over het terrein. Gelet op het besmettingsgevaar is het kamp afgebrand en zijn de slachtoffers in massagraven begraven. Tot op de dag van vandaag is de locatie van al deze graven niet in volledigheid bekend.

Door middel van een geofysisch onderzoek werd een van die massagraven teruggevonden. De vondst hiervan bracht de onderzoekers in een bijzondere situatie. Gelet op de locatie van het graf dichtbij de barak waar Anne Frank verbleef, werd de vondst wereldnieuws. De wens tot verder onderzoek strandde echter op religieuze argumenten. Verantwoordelijk archeoloog Ivar Schute vertelt over het onderzoek en zijn ervaringen.